Straf Sap – Shrub – Balsamico

Nieuwsgierigheid en interesse in de bezigheid van anderen heeft mij tot mijn azijnsiroop gebracht die ik Straf Sap heb genoemd.

Op de tuinmarkt in het kasteel van Hex kwam ik Christine Roelofs van de “woeste goesting” tegen die een product had dat me bijzonder interesseerde, zure krieken in het zuur; een kruidige azijn. Het hoogseizoen dat er op volgde wou ik iets in die aard maken en ik nodigde een klant uit die het experiment ook hoog in het vaandel draagt, Restaurant U uit Genk. Deze kok stelde voor om de krieken op azijn te leggen met 500 en 800g suiker per Liter (steeds Bio Kandij Suiker). Zo gezegd zo gedaan, en ik mengde een jaar later de overschot van dit goedje met wat water en appelsap om het heetste moment van de dag te overbruggen. Straf Sap was geboren want dit was Zoo lekker. Later maakte ik andere mixen met kweepeer, sleedoorn en rozenbottel en zo werd het aanbod serieus uitgebreid. Op de markt echter raakten mensen in de war met zo vele en allemaal even lekkere Straf Sappen. Ze konden de smaken niet meer uit elkaar houden en zo heb ik 2 extremen over gehouden. Framboos kroezel braam enerzijds en de kriek vlierbloesem anderzijds.

Ik vind Straf Sap nog altijd een naam die de lading dekt. Het is een zeer veelzijdig product dat Lekker en Gezond is, dat is straf !! Maar omdat mijn lekkere producten moeilijk verkopen als ik er niet bij ben kwam de raad kwam dan ook om het ticket stevig te veranderen. Zo geschiedde. De siropen die ik maak lijken heel sterk op ‘Shrubs’ maar hier stelt zich hetzelfde probleem. Wie in hemelsnaam kent Shrub ? Balsamico di Modena mag je niet gebruiken maar balsamico is een Italiaans woord dat zacht betekent. Een zoete azijn die in de tijd zachter wordt. Dat is een complete omschrijving van Balsamico.

In de allereerste winkel waar ik ooit was om flesjes te kopen kwam ik dit product tegen in een prachtige promotiestand van de heer Bauer met misschien wel duizend producten en dit prachtige goed stond er tussen. Een vriendin met winkel neemt me mee naar een winkel in onvoorstelbaar Venlo en ik doe daar een verrukkend gruwelijke ontdekking : een flesje met het product dat ik nog niemand had weten maken. Later brengt een andere kennis een artikel mee uit Engeland over het populairste drankje aldaar in 2017 of daarrond : “Shrub” ! In Antwerpen verkocht een collega het ook Braam – Lavendel, heerlijk. Ik vind het een Straf Sap omdat het zeer smaakvol, voldoende zoet en toch heel gezond is. je kan er vele kanten mee op: van ijscrême saus tot het marineren van vlees tot een verassende moktail of coktail en vinaigrettes kennen we allemaal, we zijn alvast op de goede weg. Dat is toch fantastisch??? !!!

Ondertussen ben ik toch weer overgeschakeld op meerdere smaken in de Balsamico’s. Ik stopte met braamboos-azijn en mengde het sap met framboos; Hoe lekker kan het gaan? Sleedoorn Hmmm Moerbei Braam werd een ware voltreffer en met de rozen begon ik een ander avontuur. Dit weekend zijn er de opentuindagen van Hex en op deze mooie plek mocht ik de voorbije jaren uitgebloeide rozen oogsten. Die heerlijke geuren leg ik vast in de appelazijn; van de bottels maak ik siroop wat ik vervolgens meng en zo ontstaat een product dat helemaal Roos is. Zo ben ik op zoek gegaan naar een Roos die En lekkere geur heeft En lekkere bottels. Hans van biologische rozenkwekerij de Bierkreek heeft mij hier een zetje gegeven en de volprezen bottelroos GEORG RUF aan de hand gedaan. Dit prachtige en pure product opent interessante denkpistes die mijn creativiteit bijzonder zullen prikkelen. Ik ben dan ook uiterst tevreden over deze interessante samenwerking en ben zo blij de Balsamico Georg Ruf te mogen en kunnen voorstellen.