de kompost hoop in laagjes opgebouwd

De natuurlijke moestuin begint en eindigt met de Composthoop. Een gesloten systeem noemt men dat;  Alle materie uit het bedrijf wordt op het terrein gehouden. Vorig jaar was 6 kubieke meter van het allerbeste hakselhout de basis van mijn C-hoop.

De buren begrepen niet echt waarom ik dat mooie product mengde met ingebracht dierenmest, alle afval van mijn huishouden en de wilde wei;  alle zaad van alle kruid uit de omtrek gaat er op. Het zaad zal zijn kiemkracht verliezen omdat zo’n hoop begint te broeien en heel wat stoom produceert. Het is het onvoorstelbaar snel reproduceren van bacteriën dat wrijving veroorzaakt en zo kan  er een vuurtje ontstaan in de hoop. De C-hoop moet groot genoeg en in lagen opgezet zijn (1m3) om na 48u te beginnen broeien.  Als je de hoop dan omzet en vochtig houdt (=water geven en toedekken met een soort van deken), kan je op 28 dagen volwaardige Compost maken. Het is een arbeidsintensief proces en voor het eerst in het bestaan van mijn bijberoep werd ik het scheppen en graven een beetje moe. Als je arbeid vervangt door kapitaal en leningen om machines te kopen verplicht je jezelf meer  van hetzelfde te doen om de machines terug te kunnen betalen en de banken ter wille te zijn. Ik doe het liever traag en duurzaam waardoor een goede nachtrust verzekerd wordt.

De Machete en de Mesthaak

Met mijn Machete hak ik het lange kruid in stukjes en daardoor voel ik me als een echte piraat te midden van zijn kostbaar schip vol van jongensdromen. De Mesthaak is een zeer bruikbaar instrument die je voor vele klusjes inzetten kan.

wekenlang ingesloten tussen nieuwe hoop en het zeven van de oude hoop doet je fantasie deugd :-)). Voor mij het afgraven van compost dat ik zeef op het oude bed – Resorkes moeten blijven werken eeh – Rechts van mij de nieuwe hoop met de het-nog-niet-vergane-materiaal dat ik meng met nieuw materiaal. – Achter mij de woonwijk.
het eindresultaat – hoogwaardige compost –
de Composthoop is een uitgelezen plek om de vruchtgewassen en uit de kluiten gewassen zonnebloemen te kweken. Ik heb die hoop 2 maal aan het begin van de zomer goed water gegeven en daarna niet meer. Het is een echte spons en dat is ook het doel als de compost verdeeld is in de wilde wei.

In het voorjaar is een Compost gift misschien beter maar wie zegt dat het nog regenen zal in die periode? Dus verdeel ik de Compost liefst nu zodat het zwarte goud tijd heeft zich goed met haar nieuwe plek te mengen. Het is een traagwerkende meststof dus lijkt het moment mij niet zo belangrijk.

getrokken van op de voorsteven van mijn kamp, de nieuwbakken woonwijk op de achtergrond

U ook genieten van:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.